Ba’zi uy bekalari uchun tuxumni qanday qilib oson pishirish iborasi hech qanday arhamiyatga ega emas, chunki bu jarayon oldindan aytib bo‘lmaydigan natija bilan lotereyaga aylanadi. Aslida, bu taomni tayyorlashda hech qanday murakkab jarayon yo‘q, bir nechta qoidalarga rioya qilish va pishirish texnologiyasiga rioya qilish kifoya.

Foto: “Wday”

Qovurish uchun qanday tuxumni tanlash kerak?

Qovurilgan tuxum odatda tovuq tuxumidan tayyorlanadi. Lekin bedana, g‘oz, o‘rdak va hatto tuyaqush tuxumlarini ham qovurish mumkin. Uy bekalari birinchi navbatda, kamroq ekzotik variantlarni o‘rganishi kerak. Taom uchun eng yangi tuxumni tanlagan ma’qul.

Tuxumni pishirish uchun dastlab uni yaxshilab yuvish va xona haroratida bir muddat saqlash lozim. Afsuski, sovuq haroratda turgan tuxumdan mazali pishirilgan tuxumni tayyorlash mumkin emas.

Tuxum qancha uzoq saqlangan bo‘lsa, qaynatilgandan keyin qobiqni olib tashlash osonroq bo‘ladi.

Tuxum qovuriladigan idishni tanlash

Idishning kattaligi bir vaqtning o‘zida qancha tuxumni qovurmoqchi ekanligingizga bog‘liq. Mashhur oshpazlar diametri 16 sm bo‘lgan tovada qovurilgan bitta tuxumning ideal pishirilishiga ishonadi. Tova og‘ir, quyma temir yoki maxsus yopishmaydigan qoplamali bo‘lishi kerak.

Foto: “Wday”

Tuxumni qanday yog‘da qovurish kerak?

Zaytun moyida pishirilgan tuxum yoqimli o‘tlarning hidi va sof oqsilga ega. Sariyog‘da pishgan tuxum ham yaxshi, lekin mashhur “gi” ni — yong‘oqning yoqimli ta’mi va nozik xushbo‘y hidli yog‘ni tanlagan ma’qul.

Tuxumni qanday qovurish kerak?

Hatto mashhur oshpazlar ham omletni qanday qilib to‘g‘ri qovurish bo‘yicha kelisha olmaydi. Hayron bo‘lishingiz mumkin, lekin bir nechta asosiy “maktablar” mavjud. Barcha oshpazlar birdek rozi bo‘ladigan yagona usul bor: tuxumni to‘g‘ridan to‘g‘ri tovaga sindirmaslik kerak. Yassi plastinka oling va ichiga tuxumni birma-bir sindiring.

Agar chekka qismlari qovurilgan, qattiq oq va sarig‘i oqadigan mazali pishirilgan tuxum tayyorlamoqchi bo‘lsangiz, tuxumni issiq, ozgina yog‘langan tovaga soling. Taxminan 30 soniya davomida qovuring, keyin olovni o‘chiring va bir daqiqa kuting. Tayyor bo‘lgan tuxumni isitilgan plastinka ustiga yoyib chiqing.

Tuxumning oqi to‘liq pishishi va sarig‘i suyuq bo‘lib qolishi uchun ularni oldindan stakanlarga bo‘lib solish kerak. Birinchi tuxumning oqini tovaga quying, birozdan so‘ng ehtiyotkorlik bilan sarig‘ini soling.

Tuxum bir xil qovurilishi uchun juda ko‘p yog‘ni oling va uni issiq yog‘ga quying. Taxminan 30 soniya davomida qovuring, tovani turli yo‘nalishlarda biroz egib oling.

Mashhur oshpaz Jeymi Oliver tuxum va sariyog‘ni bir vaqtning o‘zida tovaga solib, omletni qilishni tavsiya qiladi. Tuxumning oqi yumshoq va sarig‘i unga nisbatan bo‘lishni istasangiz yana bir usulni, ya’ni omletni past olovda pishiring va ustini qopqoq bilan yopib qo‘ying. Pishirgandan so‘ng tuxumga tuz va murch seping.

Quyida mazali pishirilgan tuxum retsepti keltiriladi.

Kerakli mahsulotlar:

  • xona haroratida turgan bir dona yangi tovuq tuxumi
  • bir osh qoshiq sariyog‘
  • mayda tuz va yangi ezilgan murch

Tayyorlanishi:

  1. Tuxumni sindiring va likopchaga soling, shunda u idishda osonroq siljiydi.
  2. Kichkina, og‘ir tovada past olovda sariyog‘ni eritib oling. Sariyog‘ erigandan so‘ng, ko‘pik bo‘lishidan oldin, tovani ozgina aylantiring, shunda sariyog‘ tovaning butun qismini qoplaydi.
  3. Tuxumni issiq tovaga soling.
  4. Taxminan bir daqiqa davomida ustini yopib pishiring.
  5. Likopchaga soling, ustiga tuz va murch seping.

Asosiysi, yog‘li ovqatlarni iste’mol qilmaslik, aks holda ular sabab, mavsumdan tashqari, haroratning o‘zgarishi va boshqa omillar tufayli turli kasalliklarning kuchayishiga olib keladigan stress gormonlari faol ishlab chiqarila boshlaydi. Bunday holatlarda avvalo, oshqozon-ichak faoliyati buziladi, oshqozon yarasi va gastrit paydo bo‘ladi. Bu davrda yog‘li va qizartirib pishirilgan ovqatlardan voz kechish va ko‘p miqdorda yog‘ni ishlatmagan ma’qul.

Mavzuga doir: