Har kimga kerak bo‘lgan mo‘jizaviy eliksir retsepti, ayniqsa kuzda, deb yozadi Elle.

Foto: Elle

Zanjabil — o‘tkir va ozgina qizdiradigan mahsulot bo‘lib, u qovurilgan taomlarda sharqona ta’mni ochib beradi. Sharqda mashhur bo‘lgan ziravorlar o‘zining noyob ta’mi va shifobaxsh xususiyatlari tufayli dunyoni zabt etdi — zanjabilning ta’mi va hidi nafaqat taomlarni, balki shamollash va tushkun kayfiyat bilan kurashishga yordam beradigan xushbo‘y choyni ham eslatadi.

Yangi va maydalangan zanjabil vitamin, mikroelement, efir moylari manbai bo‘lib, organizmga yallig‘lanishga qarshi va mustahkamlovchi ta’sir ko‘rsatadi. Askorbin kislotasi, A va B guruhi vitaminlari, rux, kalsiy, yod, tabiiy antibiotik va antimikotiklar tufayli zanjabil kuchli antioksidant bo‘lib, bir vaqtning o‘zida immunitetni mustahkamlaydi.

Foto: Elle

Bu sehrli ziravorlar shish, og‘riq (shu jumladan kuchli mashg‘ulotlardan keyin mushak og‘rig‘i) bilan kurashadi, xolesterin va qon shakar darajasini me’yorlashtiradi, to‘qimalarni yangilash jarayonlarini tezlashtiradi, erkin radikallarga qarshi turadi, toksinlarni chiqarib tashlaydi, metabolizmni tezlashtiradi va ishtahani kamaytiradi.

Taom tayyorlashda odatda quritilgan zanjabil kukuni yoki bo‘laklarga bo‘lingan yoki maydalangan yangi ildiz ishlatiladi. U muzlatkichda qopqoqli shisha yoki sopol idishda saqlanadi va kerak bo‘lganda foydalaniladi.

Foto: Elle

Zanjabil sharbatini qanday tayyorlash kerak?

Buning uchun kerak bo‘ladi:

  • zanjabil ildizlari — 0,5 kg;
  • sabzavotni tozalash uchun pichoq;
  • blender yoki maydalagich;
  • 1,5 stakan ichimlik suvi;
  • suzish uchun bir parcha doka.

Zanjabil tozalanadi, bo‘laklarga bo‘lindi va blenderga joylashtiriladi. Suvni quyib, massa qalinlashguncha aralashtiriladi. Shu bilan bir qatorda, zanjabilni mayda qirg‘ichdan o‘tkazish mumkin,  Olingan massaning sharbati stakanga siqib olinadi. Zanjabil qanchalik yangi bo‘lsa, u shunchalik ko‘p sharbat chiqaradi.

Foto: Elle

Zanjabil sharbatidan qanday foydalanish kerak?

Uni to‘g‘ridan-to‘g‘ri suv bilan suyultirib ichish mumkin, ammo oshqozon bilan bog‘liq muammolar bo‘lsa, ushbu ichimlik tavsiya etilmaydi, chunki zanjabil juda o‘tkir ziravordir.

Tetiklantiruvchi kokteyl. Bir stakanga bir qoshiq shakar yoki asal solinadi, ta’bga ko‘ra zanjabil sharbati va ozgina limon, bir necha muz bo‘laklari va yangi yalpiz barglari qo‘shiladi — zanjabil moxitosi tayyor.

Tinchlantiruvchi choy. Bir osh qoshiq zanjabil sharbati va bir choy qoshiq asal moychechak yoki qora choyga qo‘shiladi. Aytgancha, ovqatdan yarim soat oldin zanjabilli choy ichish tavsiya etiladi, shunda vazn kamaytirishni xohlaganlar kamroq taom iste’mol qiladi.

Kefir — bir choy qoshiq zanjabil sharbati, bir chimdim dolchin va qizil qalampirni kefirga qo‘shib, tunda ichish mumkin.

Sevimli retseptlar qatorida zanjabil sharbatini kamaytirmaslik kerak. Bu eliksir, ayniqsa, go‘shtli taomlar uchun yaxshi, chunki uning tarkibida oqsil tuzilishini o‘zgartiruvchi fermentlar mavjud.